8 Nisan 2019 Pazartesi

İstanbul’da Gezilecek Yerler



stanbul’u gezmek ilham verir insana. Başka bir dünyadır İstanbul; kültürü, dokusu tarih kokar, huzur verir. İstanbul, nice şiirlere, romanlara, filmlere konu olmuştur, İstanbul başkadır.
Doğu Roma ve Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti, Asya ve Avrupa’yı birleştiren, kültürlerin kavşağı İstanbul’u en verimli şekilde tanımanız ve gezmeniz için, sizi düşünerek örnek bir  plan yaptım ve İstanbul’da gezilecek yerleri listeledim.
Şehir dışında olup İstanbul’da Gezilecek yerleri gezmek isteyenler için en uygun ulaşım seçeneklerinden biri olan uçak ile ulaşımı kullanabilirsiniz. Yurt içi veya yurt dışı ucuz uçak biletifiyatlarıyla İstanbul’u ziyaret edin.

İLK GÜN:

İstanbul bundan yıllar önce sadece yarımadada bulunan ve surlar ile çevrili bir şehirdi. Bu sebeple yarımada bir merkez konumda. Ve işte biz de gezimize buradan başlıyoruz.
SULTANAHMET MEYDANI   sultanahmet-meydani
Meydana ulaştığınızda etrafınızdaki kalabalığı bir an için yok farz edin ve kendinizi yıllar öncesine götürün. Meydan çevresinde pek çok ziyaret edilecek yerler bulunmakta, birazdan buraları gezeceğiz.
Ulaşım:
T1 Tramvay (Kabataş-Bağcılar) hattına binerek Sultanahmet durağında inin.
Atatürk Havaalanından ulaşım: Havaalanı içerisinde yer alan metro hattı ile son istasyon olan Aksaray’a kadar gelebilirsiniz. Buradan Yusufpaşa istasyonunda aktarma yaparak Sultanahmet durağında inmeniz gerekmektedir
hipodrom-meydani
HİPODROM : Dikiltaş, Yılanlı Sütun ve Örme Sütun
Sultanahmet Meydanında göreceğiniz sütunlar üç adettendir. Bizans döneminde burada bir hipodrom yer almaktaydı. Hipodromdan geriye, sadece hipodromun ortasında yer alan bu sütunlar kalmıştır
Dikilitaş, üzerinde Eski Mısır hiyeroglifleri bulunan sütundur. MÖ 15 yy önce Mısır’da Amon-Ra tapınağı önüne dikilmişti. MS 390 yılında İmparator I. Theodosius’a gönderildi. İstanbul’da şu an bulunduğu yere yeniden dikilmiştir. Ayrıntılı bilgi: Dikilitaş
Yılanlı sütun, Yunanların MÖ 479’da Perslerin karşısında kazandığı zafer anısına yapılmış ve şu an Yunanistan’daki Apollo mabedine dikilmişti. Eser İstanbul’a I.Konstantin tarafından MS 324 yılında getirildi. Ayrıntılı bilgi: Yılanlı Sütun
Örme sütun, İmparator VII. Konstantin tarafından yaptırılmıştır. Dikildiği tarih net olarak bilinmemektedir. Sütunun tepesinde eskiden yaldızlı tunç plakalar da bulunduğu söylenir. Ancak bu plakaların 1204 yılında, IV.Haçlı Seferinde çalındığı rivayet edilmektedir. Ayrıntılı bilgi: Örme Sütun
Ulaşım:
Sultanahmet Meydanı’nda yer almaktadır.
Ücretlendirme:
Eserler halka açık, ziyaret ücretsizdir.
3.SULTANAHMET CAMİİ
Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından yaptırıldı ve 1616 yılında ibadete açıldı. Camii mavi ağırlıklı kalem işleri ve İznik çinleri içermesi sebebiyle Avrupalılarca Mavi Camii olarak da anılır. Camii’de 20bini aşkın İznik çinisi bulunmaktadır. Türkiye’deki altı minareli ilk camiidir.
Ulaşım:
Sultanahmet Meydanı’nda yer almaktadır.
Ücretlendirme:
Giriş ücretsizdir.4.AYASOFYA
Ayasofya, kelime olarak kutsal bilgelik anlamına gelmektir.Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından MS 532 – 537 yılları arasında inşa ettirilmiş bir katedraldir ve dünyanın en eski katedralidir. Yüzyıllar boyu dünya en büyük katedrali olarak kaldı. İstanbul’un 1453 yılında fethedilmesinden sonra mozaiklerin üzeri ince bir sıvayla kaplandı ve camiye çevrildi. Minareler ise bunu izleyen dönemlerde eklendi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra restorasyona alındı, mozaikler yeniden ortaya çıkarılarak 1935 yılında müze olarak yeniden açıldı. Gizemli yapısıyla ünlüdür.
Ulaşım:
Sultanahmet Meydanı’nda yer almaktadır.
Bilgi:
Ayasofya Müzesi Pazartesi günleri kapalıdır.
Ücretlendirme:
Ayasofya Müzesi ve Galeri Katı Giriş Ücreti: 30 TL.
5.TOPKAPI SARAYI
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478’de yaptırılmıştır. Dört yüz yıl boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Ayasofya tarafındaki saltanat kapısından girilen ve birbirinden geçilen dört avlu çevresindeki mimari yapılardan oluşan Saray’ın etrafı bahçeler ve meydanlarla çevrilidir. Sarayın ilk avlusunda 6.yüzyıldan kalma Aya İrini Kilisesi de bulunur.
Ulaşım:
T1 Sultanahmet İstasyonundan yürüyerek Ayasofya Müzesi önünden geçerek ve Müze tabelalarını takip ederek müzeye ulaşmanız mümkündür.
T1 Gülhane durağında inmeniz halinde Gülhane Parkı girişine doğru yürümelisiniz. Park girişinde yer alan tabelaları takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz.
Marmaray ile Ulaşım: Marmaray hattını kullanırsanız Sirkeci istasyonunda inmelisiniz. Cağaloğlu – Vilayet çıkışını takip ederek İstanbul Valiliği önüne çıkabilirsiniz. Buradan sola doğru kıvrılan yolu takip ederek Gülhane Parkı girişine ulaşabilir ve tabelaları takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz.
Bilgi:
Müze, Salı günleri kapalıdır.
Ücretlendirme:
Müze Giriş Bileti: 30 TL.
Harem bölümüne giriş bileti, müze giriş biletinden ayrı olarak 15 TL.
Aya İrini Giriş Bileti: 20 TL.
6.YEREBATAN SARNICI
Ayasofya’nın güneybatısında bulunan sarnıç, I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılmıştır. Suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunların görünümü büyüleyicidir.
Bilgi:
Müze haftanın yedi günü ziyarete açıktır.
Nem oranı astım hastalarının sağlığı açısından sakıncalıdır.
Ücretlendirme:
Öğrenci: 5 TL. Tam: 10 TL.
Ziyaret için müzekart kullanılamıyor.
7.GÜLHANE PARKI’NDA GEZİNTİ VE GÜN SONU
Osmanlı dönemi saray bahçesi olan Gülhane Parkında dolaşıp, yeşil çimlere uzanarak günün yorgunluğunu atabilir, park içerisinde yer alan setüstü çay bahçesine gidip denize karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. Belki bir derinlerden bir ses duyasanız bu Türk tarihinde demokratikleşmenin ilk adımlarıdır belki. Tanzimat Fermanı 1839’da Abdülmecit döneminde bu parkta okunmuştur. Dinlendikten sonra hala zamanım var diyorsanız park içerisindeki, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Ulaşım:
Sultanahmet Meydanından yürüyerek ulaşılabilecek yakınlıktadır.
T1 tramvay hattında Gülhane durağında inilerek de ulaşılabilir.
Ücretlendirme:
Giriş ücretsizdir.
İKİNCİ GÜN
1.BEYAZIT MEYDANI

Onlarca güvercinin süslediği bu meydan Bizans döneminde kentin en büyük meydanıydı. MS 393’te Thedosyus tarafından inşa edilmiştir. Etrafınıza baktığınızda Beyazıt Camii ve külliyesini, İstanbul Üniversitesi’nin tarihi giriş kapısını, tarihi medreseyi, ve Beyazıt Kulesini göreceksiniz. İsterseniz Beyazıt Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Süleymaniye Camii de bu meydana oldukça yakındır. Bu meydandan Süleymaniye Camii’ne yürüyerek 7-8 dk içinde ulaşabilirsiniz. Seçimler size kalmış. Meydandan devam etmek isteyenler için sonraki durağımız Kapalı Çarşı.
Ulaşım:

Tramvay ile:
 T1 hattına binip, Beyazıt durağında inebilirsiniz.
Metrobüs ile: En yakın metrobüs durağından metrobüse binin. Metrobüsten Cevizlibağ Durağı’nda inin. Buradan Cevizlibağ Tramvay Durağı’na geçin. Kabataş yönüne giden T1 hattına binip, Beyazıt Durağı’nda inin.
Metro ile: En yakın M2 hattına binip, Vezneciler Metro Durağı’nda inin. Buradan yürüyerek kısa sürede Beyazıt Meydanı’na ulaşabilirsiniz.
2.KAPALI ÇARŞI(Grand Bazaar)
Dünyanın en eski ve en büyük kapalı çarşılarından biridir burası. 15. yüzyıldan beri canlılığını korumuştur. 4bin’e yakın dükkanlardan alışveriş yapabilir, çarşının ışıltısına kendinizi bırakabilirsiniz. Çarşıda zaman geçirirken aşağıya doğru, yani Mısır Çarşısına doğru yürümenizi tavsiye ederiz, çünkü planımızı bunun üzerine hazırladık.
Ulaşım:
Beyazıt Meydanı’ndan veya T1 Beyazıt durağından yürüyerek Kapalı Çarşı Beyazıt giriş kapısına ulaşabilirsiniz.
Ücretlendirme:
Çarşıya giriş ücretsizdir.
misir-carsisi3.MISIR ÇARŞISI
İstanbul’un en eski kapalı çarşılarından biridir. 1660 yılından bu yana hizmet vermektedir. Doğal ilaçlar, baharatlar, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi ürünlerin yanı sıra; kuruyemiş, şarküteri ürünleri gibi değişik gıda maddeleri bulabilirsiniz.
Ücretlendirme:
Çarşıya giriş ücretsizdir.
eminonu-meydani4.EMİNÖNÜ MEYDANI
Mısır çarşısından çıkıp meydana ulaştığınızda müthiş bir panorama sizi bekliyor olacak. Sağınızda Yeni Camii, karşınızda Haliç, iskeleye yanaşmaya çalışan bir vapur, Galata Köprüsü, simitçiler, turşucular, martı sesleriyle birlikte boğazın hafif esintisi… İsterseniz bir soluklanın, Yeni Camii merdivenlerine oturup İstanbul’un koşuşturmasının seyrine dalın..
5.BOĞAZ TURU
İstanbul’a gelip de bir boğaz turu yapmadan gitmek olmaz. Boğazın eşsiz güzelliğinde hem zamanda ufak bir yolculuk yapacak hem de keyifli ve unutulmaz bir zaman geçireceksiniz. Saatlerini merak ediyorsanız: Boğaz Turu Saatleri
Ulaşım:
Eminönü Meydanı’ndan yürüyerek kısa sürede Eminönü iskelesine ulaşabilirsiniz.
Ücretlendirme:
Bir buçuk saatlik boğaz turu: 12 TL
6.GÜN SONU İÇİN ALTERNATİFLER
Boğaz turu sonrası, hala zamanım var ve yorulmadım diyorsanız daha Eminönü’nde yapılacak çok şey var! Acıktıysanız Galata Köprüsü çevresindeki meşhur balık-ekmekçiler sizi bekliyor. Ardından Eminönü – Sirkeci’nin tarihi dokusunu keşfedin. Yeni Camii, PTT Müzesi, Türkiye İş Bankası Müzesi, Sirkeci Garı çevrede ziyaret edebileceğiniz mekanlar. Seçim sizin!
Ücretlendirmeler:
Yeni Cami, PTT Müzesi, Türkiye İş Bankası Müzesi, Sirkeci Garı : Giriş ücretsiz.
Bilgi:
Türkiye İş Bankası Müzesi, pazartesi günleri kapalıdır.
PTT Müzesi hafta sonları kapalıdır.

ÜÇÜNCÜ GÜN

1.TAKSİM MEYDANI
Taksim Meydanı, kentin en ünlü noktalarından biridir. Meydana bağlanan İstiklal Caddesi’yle, çevresindeki restoran, mağaza, otel, eğlence ve kültür mekanlarıyla şehrin turistik çekim merkezinden biridir. Aynı zamanda yakın tarihte büyük siyasi ve sosyal gelişmelere tanık olmuş bir meydandır burası. Meydanın ortasında yer alan anıt ile bir fotoğraf çekilip, İstiklal’e doğru geçip gezimize başlayabiliriz.
Ulaşım:

En yakın M2 durağına binip, Taksim durağında inebilirsiniz.

Eğer T1 hattına daha yakınsanız, T1 Kabataş durağında indikten sonra, Füniküler metro hattına aktarma yapıp Taksim durağına ulaşabilirsiniz.
Taksim ulaşım bakımından merkezi bir yer olduğu için Taksim’e giden çok sayıda otobüs de mevcuttur. Taksim yönüne giden herhangi bir otobüse atlayabilirsiniz, ancak yine de otobüs şoförüne danışmanızı tavsiye ediyoruz.
istiklal-caddesi2.İSTİKLAL CADDESİ
Gençlerin ve turistlerin uğrak yeri olan bu cadde yirmi dört saat eğlence ve hayat sunmaktadır. Taksim Meydanı’ndan İstiklal’e yönelip yürümeye başladığınızda; sizi güzel bir tarihi dokuyla beraber, ağır ağır giden bir kırmızı nostaljik tramvay, caddede yürüyen insan seli, sıcak kestaneciler ve caddenin olmazsa olmazı sokak müzisyenleri karşılar.
Cadde boyu pasajları ve sahafları gezebilir, alışveriş yapabilir, kafelerde soluklanabilir, çok sayıda restorandan birinde karnınızı doyurabilirsiniz. Eğer sanata ilgi duyuyorsanız İstiklal Caddesi’nde ziyaret etmek isteyebileceğiniz çok sayıda sanat galerisi de bulunmaktadır.
galata-mevlevihanesi3.GALATA MEVLEVİHANESİ MÜZESİ
İstiklal Caddesi’nin bir ucunda, Tünel meydanından Galipdede Caddesi’nden aşağıya doğru inmeden hemen solda tarihi Cümle kapısıyla Galata Mevlevihanesi Müzesi sizi karşılar. Mevlevihane içerisinde Semâhâne, derviş odaları, kütüphane, tarihi türbe ve çeşmeler bulunur. Mevlevihane içerisinde belli zamanlarda sema gösterileri de düzenlenmektedir.
Ücretlendirme:
Giriş: 10 TL
galata-kulesi4.GALATA KULESİ
İmparator Anastasius tarafından MS 528 yılında inşa ettirilmiş, uzun yıllar boyunca fener kulesi olarak kullanılmıştır. Kulenin önünde güzel bir hatıra fotoğrafı çektirebilir; isterseniz de kuleye çıkıp, eşşiz Boğaz, Haliç ve İstanbul manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.
Ulaşım:
Galata Kulesi Şişhane bölgesinde bulunur. Buraya İstiklal Caddesi’nden yürüyerek ulaşılabilir. Bunun için Tünel’den önceki aradan sola dönerek yokuş aşağı inilmesi yeterlidir. Kule sağ tarafta, binaların arasından aniden karşınıza çıkacaktır. Şişhane bölgesindeki Refik Saydam Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Kültür Sanat Vakfı binası yan aralığından da Galata Kulesi’ne ulaşılabilir.
Ücretlendirme:
Giriş: 6 TL.
dolmabahce-sarayi5.DOLMABAHÇE SARAYI
Otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Hizmete açıldığı 1856 yılından itibaren altı Osmanlı padişahına ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M. Kemal Atatürk, bu sarayda vefat etmiştir. Günümüzde müze olarak pek çok yerli ve yabancı turisti ağırlamakta ve bazı zamanlarda uluslararası diplomatik toplantılara ev sahipliği yapmaktadır.
Ulaşım:
T1 hattına binip, Kabataş durağında indikten sonra, Sarıyer yönüne doğru 900 metre (10-15 dakika sürecektir) yürüyerek saraya ulaşabilirsiniz.
Plandaki sırayı izleyen ziyaretçilerimiz, Galata Kulesi’ni ziyaret ettikten sonra yokuş aşağı (Karaköy yönüne doğru) yürüyerek T1 Karaköy Tramvay Durağı’na kısa sürede ulaşabilirler.
Bilgi:
Dolmabahçe Sarayı, Pazartesi ve Perşembe günleri ziyarete kapalıdır.
Ziyaret saatleri 09.00-16.00 arasındadır.
Ücretlendirme:
Selamlık, tam: 30 TL, indirimli:15 TL
Harem-Camlı Köşk-Saat Müzesi, tam: 20 TL, indirimli 10 TL
Selamlık-Harem -Camlı Köşk-Saat Müzesi, tam:40 TL, indirimli 20 TL
Ekstralar:
İstanbul’un tadına vardığınızda, bu güzel şehri birkaç güne sığdırmak istemeyeceksiniz. Eğer bu şehirde daha uzun zaman geçirme şansına sahipseniz, sizin için gezmek isteyebileceğiniz yerlerin bir listesini yaptık.
İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ
Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, Gülhane / Fatih
Ücretlendirme: 15 TL.
DCF 1.0PIERRE LOTI TEPESİNDE KAHVE
Eyüp Merkez Mh., 34050 Eyüp
Ziyaret ücretsizdir.

MİNİATÜRK
Sütlüce Mahallesi, İmrahor Caddesi Sütlüce / Beyoğlu
Ücretlendirme: Tam 5 TL, İndirimli 3 TL.
SÜLEYMANİYE CAMİİ
Süleymaniye Mh., 34116 Fatih
Giriş ücretsizdir.
BEYLERBEYİ SARAYI
Beylerbeyi, Üsküdar 34676
Ücretlendirme: Tam 20 TL, İndirimli 10 TL.
RUMELİ HİSARI
Yahya Kemal Caddesi No:42 Rumelihisarı Sarıyer
Ücretlendirme: 5 TL.
kariye-muzesiKARİYE MÜZESİ
Edirnekapı, Fatih
Ücretlendirme: Tam 15 TL
istanbul-modern-sanat-galerisiİSTANBUL MODERN
Meclis-i Mebusan Caddesi, Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 Karaköy
Ücretlendirme: Tam 15 TL, Öğrenci 8 TL.
emirgan-korusuEMİRGAN KORUSU
Emirgan Mh. 34467 Emirgan
Giriş ücretsizdir.
PANAROMA 1453 MÜZESİ
Topkapı Kültür Merkez Efendi Mahallesi Topkapı / Zeytinburnu
Ücretlendirme: Tam 5 TL, İndirimli 3 TL.
KÜÇÜK AYASOFYA CAMİİ
Kucuk Ayasofya Mh, Demirci Resit Sokak 28, Fatih
Giriş ücretsizdir.
PERA MÜZESİ
Meşrutiyet Caddesi No.65, Tepebaşı / Beyoğlu
Ücretlendirme: tam 15 TL, indirimli: 8 TL
 SAKIP SABANCI MÜZESİ
Sakip Sabanci Caddesi, No. 42, Emirgan
Ücretlendirme: Tam 20 TL, İndirimli 10 TL.
FATİH CAMİİ
Ali Kuşcu Mh. 34083 Fatih
Giriş ücretsizdir.
DENİZ MÜZESİ
Deniz Müzesi Komutanlığı, Sinan Paşa Mah. Beşiktaş Cad. 6/1 Beşiktaş
Ücretlendirme: Tam 6 TL, öğrenciler için ücretsiz.
EYÜP SULTAN CAMİİ
İslambey Mh., 34050 Eyüp
Giriş ücretsizdir.
YILDIZ SARAYI
Yıldız Mh., 34349 Beşiktaş
Ücretlendirme: 10 TL.
istanbul-oyuncak-muzesiİSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ
Göztepe Mh., Dr. Zeki Zeren Sk No:17
Ücretlendirme: Tam 10 TL, İndirimli 7 TL.
Girne Cd, 34065 Eyüp
Ücretlendirme: Bilet fiyatları 50-70 TL aralığında değişmektedir.
antuan-kilisesiANTUAN KİLİSESİ
Tomtom Mh., İstiklal Cd No:171, Taksim
Giriş ücretsizdir.
adalarda-faytonBÜYÜKADA’DA BİSİKLET veya FAYTON TURU
Büyükada’ya deniz yolu ile ulaşım için hareket saatleri:
Kısa Fayton turu: 67 TL
Uzun Fayton turu: 79 TL
Bir saatlik bisiklet kiralama: 5 TL
Günlük bisiklet kiralama: 15 TL

ÇEMBERLİTAŞ HAMAMI
Vezirhan Cad. No: 8, Çemberlitaş
Ücretlendirme: Giriş 60 TL, ek hizmetler ücrete tabidir.

KIZ KULESİ
Salacak Mevkii Üsküdar 34668
Ulaşım: Tam 20 TL, İndirimli 10 TL.
Ortalama yemek maliyeti: 150 – 250 TL arası.
AŞİYAN MÜZESİ
Aşiyan Yokuşu, Bebek, Beşiktaş
Giriş ücretsizdir.
istanbul-akvaryumuİSTANBUL AKVARYUM
Şenlikköy Mahallesi Yeşilköy Halkalı Cad. No:93 Florya
Ücretlendirme: Tam 35 TL, İndirimli 25 TL.
JALE KUŞHAN BALMUMU HEYKEL MÜZESİ
Sapphire İstanbul Emniyet Evleri Mh. Eski Büyükdere Cd. No:1, 4.Levent
Ücretlendirme: Tam 15 TL, İndirimli 10 TL.
Bu yazı, VideoTrendlerim içerik ekibi tarafından hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder